Cass McCombs - Release Athens

Cass McCombs
Cass McCombs

O Cass McCombs είναι ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς συνθέτες και τραγουδοποιούς των τελευταίων δέκα χρόνων.  O χαρακτηρισμός του ως ο πιο συναρπαστικός εκπρόσωπος της indie-folk πιθανότατα τον περιορίζει, καθώς ο 38χρονος Καλιφορνέζος έχει εξερευνήσει δεκάδες μουσικά είδη.
«Ένας από τους καλύτερους συνθέτες της γενιάς του», «ποτέ δεν αποτυγχάνει να συναρπάσει», «πανέξυπνος, προκλητικά μη-pop», «απρόβλεπτος» είναι ένα μέρος από όσα έχυν γραφτεί για αυτόν τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Cass McCombs μοιάζει σαν να μην ταιριάζει σε καμία εποχή και μουσικό ρεύμα και ταυτόχρονα αυτός να αποδέχεται κάθε είδος και εποχή.

Από το 2003 έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει επτά δίσκους, μια συλλογή με b sides και ακυκλοφόρητα και ένα EP, με μια μόνιμη μπάντα, στην οποία ο ίδιος θεωρεί πως είναι απλά ένα μέλος της.
Εξερευνεί αδιάκοπα την Αμερικανική folk, αλλά ουδέποτε έχει ακουστεί ίδιος σε διαφορετικούς δίσκους, ή έχει κάνει ίδια συναυλία (όπως τουλάχιστον λέει ο μύθος…). Mε το ½ του… εγκεφάλου του, να ακουμπά στην πλήρη ελευθερία που πρόσταζε το πνεύμα της αντικουλτούρας των 60ς και το άλλο μισό, μόνιμα ανήσυχο στο σήμερα.

Aναμειγνύοντας συνεχώς είδη από τη rock, τη folk, το lo-fi, την alternative country και Americana και μέχρι το punk, την ψυχεδέλεια των 60s και το indie των 90s, ο Cass ξεκίνησε με… φόρα το 2003 και από τότε δεν σταμάτησε να εκπλήσσει με την ποιότητά του.
Πέρασε τα 90s παίζοντας σε ένα σωρό μπάντες στην Καλιφόρνια, ταξίδεψε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ για να ηχογραφήσει το 2001 στο San Francisco in 2001, το EP,  “Not the Way” και το 2003 ήρθε το ντεμπούτο του “Α” To Pitchfork γράφει πως «ο Cass McCombs καταφτάνει φορώντας έναν μανδύα ευφάνταστης ασάφειας και νιώθουμε ήδη πως το το μέγεθος είναι πολύ μικρό γι ‘αυτόν».

Παρόμοιες εξαιρετικές κριτικές θα πάρει και το “PREfection” το 2005 (και αυτός στην Monitor Records) και παρά τις χαμηλές πωλήσεις, θα υπογράψει στην Domino για να κυκλοφορήσει το “Dropping the Writ” το 2007 και ακόμα τρεις δίσκους.
Ο τέταρτος δίσκος του είναι ο καλύτερος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το “Catacombs” (2009), ψηφίστηκε μέσα στους 50 καλύτερους της χρονιάς στο Pitchfork, το Uncut αναγνωρίζει πως ο Cass είναι μοναδικός στο είδος του. Στο τραγούδι “Dreams-come-true-girl” συμμετέχει η 70χρονη τότε Karen Black, Αμερικανίδα ηθοποιός, συνθέτρια και τραγουδίστρια, υποψήφια για Οσκαρ στο κλασικό «Five easy pieces». Οι δυο τους ξανασυνεργάστηκαν αρκετές φορές μέχρι το θάνατο της Black το 2013.

Οι οπαδοί -και το πρεστίζ του- αυξάνονται συνεχώς και ο Cass δείχνει ασταμάτητος.  Όλα αυτά τα χρόνια, περιοδεύει συνεχώς, ενώ έχει παίξει παρέα με τους John Cale, Ariel Pink, Cat Power, Band of Horses, Andrew Bird, The Decemberists, Arcade Fire, Peter Bjorn and John, Papercuts, The Shins, Iron and Wine, Deerhoof, The Walkmen, Jana Hunter, Thurston Moore και The War On Drugs.

Το 2011 θα κυκλοφορήσει… δύο δίσκους. Το σκοτεινό και υπέροχο “Wit’s End” και το (αντίθετο σε συναισθήματα) “Humor Risk” που οδηγεί τους κριτικούς σε διχασμό για το ποιος δίσκος είναι καλύτερος!

Το 2013 παίρνει σειρά το φιλόδοξο ” Big Wheel and Others” με 21 τραγούδια να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την αμερικανική rock παράδοση, με μερικά από τα καλύτερα κομμμάτια  που έχει γράψει, όπως το ομότιτλο “Big Wheel” και το “Brighter”, την τελευταία συνεργασία του με την Κaren Black. Oι New York Times γράφουν: «Παρά τις παρέξενες αλλαγές στον ήχο στους προηγούμενους δίσκους, ο  Cass πάντα θα επανέρχεται με ένα τραγούδι που θα σε καθηλώνει με την ομορφιά του. Κάτι σαν τα ερωτικά τραγούδια του John Lennon…»

Το 2015, σε ακόμα μια απρόβλεπτη κίνηση, ο Cass κυκλοφορεί τη συλλογή “A Folk Set Apart’s” με ακυκλοφόρητα, b sides και σπάνιες ηχογραφήσεις. Διάσπαρτο χρονικά αλλά σταθερά γοητευτικό και συναρπαστικό στο αποτέλεσμα. «Δύσκολο να τον καταλάβεις, πανεύκολο να τον αγαπήσεις» έγραψε πετυχημένο το Q.

Μετέχει στον επερχόμενο tribute “Day of the Dead”  που επιμελήθηκαν οι (φίλοι του) National στους Grateful Dead, διασκευάζοντας το “Dark Star” ενώ στις αρχές του ’16 κυκλοφόρησε έναν alternative country δίσκο με το όνομα  Skifflin’ Skiffle Players με μέλη των Circles Around the Sun και των Beachwood Sparks.

https://www.facebook.com/CassMcCombs/

Sign In