Slowdive - Release Athens

Slowdive
Slowdive

Ο αργός και ζαλιστικός ήχος τους σε παρασύρει σε μια δίνη από κιθάρες, με “κρυμμένες” μελωδίες που ανακαλύπτεις σε κάθε ακρόαση. Στέκουν ισάξια δίπλα από τους Ride, My Bloody Valentine, The Verve, Cocteau Twins και The Jesus and Mary Chain στο shoegaze – ή dreampop, αν προτιμάτε – ρεύμα, που επικράτησε στα τέλη των 80’s και μέχρι τα μέσα των 90’s. Αυτό που αποκαλείται συχνά “The Scene That Celebrates Itself’, καθώς οι μουσικοί των shoegaze συγκροτημάτων της εποχής δεν ήταν ουδέποτε ανταγωνιστικοί μεταξύ τους.

Οι Slowdive σχηματίστηκαν στο Reading το 1989 από την, 18χρονη τότε, Rachel Goswell και τον 19χρονο Neil Halstead. Η πρώτη πρότεινε το όνομα από το αγαπημένο της τραγούδι των Siouxsie and the Banshees. Ο δεύτερος εξελίχθηκε στον βασικό συνθέτη της μπάντας, και έναν από τους κορυφαίους Βρετανούς της τελευταίας 25ετίας. Μαζί με την Goswell και τον Ian Mc Cutcheon, μετά το τέλος των Slowdive, δημιούργησε τους εξαιρετικούς Mojave 3.

v600_front_coverTα πρώτα singles και EP’s, με τις διθυραμβικές κριτικές, τους οδήγησαν σε ένα πολύ γρήγορο συμβόλαιο με την Creation Records του Alan Mc Gee. Το πρώτο τους, από τα μόλις τρία albums τους, ήταν το “Just for a Day”, το Σεπτέμβρη του 1991. Γραμμένο σε ενάμισι μόλς μήνα, με την μπάντα να βρίσκεται σε έντονα πειραματική διάθεση. Οι Slowdive είχαν ήδη μια γερή βάση οπαδών σε Βρετανία και ΗΠΑ, ωστόσο ο Μουσικός Τύπος είχε αλλάξει στάση και γινόταν αδικαιολόγητα εχθρικός, καθώς brit-pop και grunge (και τα πολλά λεφτά) έρχονταν να σαρώσουν τα πάντα…

Αυτό δεν τους εμπόδισε να περιοδεύσουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την αμερικανική εταιρεία τους SBK Records, να καθυστερεί την έκδοση του δίσκου (το ίδιο έκανε και με τον δεύτερο) και να πέφτει σε σωρεία λαθών προώθησης. Τελικά τους έδιωξε! Ορισμένες αρνητικές κριτικές (όσοι ζήσατε την εποχή, θυμάστε πόσο κακός μπορούσε να γίνει ο γραπτός Μουσικός Τύπος της Αγγλίας) επηρέασε τα νεαρά μέλη της μπάντας.

souvlakiΗ Creation τους ζήτησε ένα εμπορικό δεύτερο δίσκο. Ο Halstead αποσύρθηκε σε ένα σπίτι στην Ουαλία, ενώ είχαν ξεκινήσει να ηχογραφούν, αλλά ο McGee είχε απορρίψει το υλικό. Το ιστορικό πλέον “Souvlaki” κυκλοφόρησε το Μάιο του 1993. Για όσους αναρωτιέστε, ο τίτλος προήλθε από ένα σκετσάκι των Jerky Boys, μιας cult κωμικής δυάδας από τη Νέα Υόρκη με ιστορικές τηλεφωνικές φάρσες.

Οι Slowdive ζήτησαν τη βοήθεια του μέγα Brian Eno στην παραγωγή. Εκείνος, συνεργάστηκε μαζί τους στη σύνθεση του “Sing” και στο “Here She Comes” παίζοντας keyboards. Σήμερα, το “Souvlaki” συγκαταλέγεται στις μεγάλες στιγμές της δεκαετίας του ’90, εξασφαλίζοντας στην μπάντα συνεχείς πετυχημένες εμφανίσεις σε μεγάλα festival και συναυλίες.

Ο δίσκος δεν πούλησε ξανά αρκετά. “Δεν ασχολούμασταν με τις πωλήσεις, μέχρι που η Creation έπαθε παράκρουση με αυτές. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι που λατρεύαμε Nirvana και Soundgarden, ενώ όταν  γνωρίσαμε τους Smashing Pumpkins στο Chicago, ο Corgan μας εξομολογήθηκε πως τον είχαμε επηρεάσει”, είναι τα λόγια των μελών των Slowdive.

slowdive-pygmalion Release Athens FestivalO τελευταίος τους δίσκος “Pygmalion”, βγήκε το Φεβρουάριο του 1995. Λιγότερες κιθάρες, και περισσότερο ambient/electronic στοιχεία, το ίδιο πανέμορφος με τους άλλους δύο. Πλέον όμως, οι σχέσεις μέσα στο συγκρότημα δεν ήταν οι καλύτερες, όπως και εκείνες με την δισκογραφικής τους. Το τέλος ήταν αναπόφευκτο.

Oι Slowdive πλέον έχουν επιστρέψει για τα καλά, κοντά 20 χρόνια μετά. Μπορούν να συστήσουν εκ νέου τον ονειρικό κόσμο τους σε πολύ περισσότερο κοινό και, κυρίως, στις νεώτερες γενιές. Και με τη δική τους παρουσία, η βραδιά της 7ης Ιουνίου δεν θα έχει λόγια για να περιγραφεί!

Eγραψαν για αυτούς…
«Αν περιμένεις το τρένο ακούγοντας το ‘JustforaDay’ μέτρα το πόσα τρένα θα χάσεις ενώ κάθεσαι στο παγκάκι.» / NME
«H μουσική στο ‘Souvlaki’ είναι ήρεμη και δυναμική ταυτόχρονα, με στρώσεις απόλυτης ομορφιάς μαζί με βαθιά θαμμένες κιθάρες. Συναρπαστικό…» / All Music
«To κρεσέντο στο φινάλε έκανε όλα τα κεφάλια να κουνιούνται μπρος πίσω. Μια επιστροφή-έκπληξη!» / TheGuardian (για την επιστροφή τους το 2014)

slowdiveofficial.com
facebook.com/Slowdive
twitter.com/slowdiveband
instagram.com/slowdiveofficial

Sign In